A minőséget vagy annak hiányát fizeted meg?

Blog | 2019

Lassan hozzászokunk, hogy az egészségünkért mindenképpen a zsebünkbe kell nyúlni. Akinek drága a magán egészségbiztosítás, annak érdemes belegondolnia, mi mindenre ad ki pénzt, ha nem ezt választja – mert, hogy fizetünk, az egyértelmű. Gyógyszert, orvost, vizsgálatokat és hálapénzt az állami ellátásban és egyetlen fix összeget a profi magán egészségbiztosítással. Vajon melyiket választjuk szívesebben? A biztonságos, stabil és kiszámítható magán egészségügyi megoldásokat vagy a kétes sikerrel kecsegtető, éppen haldokló másikat?

Annyit ér, mint halottnak a csók

Szoktuk mondani, amikor hiábavaló dolgot cselekszünk. Kicsit ilyen érzésünk van az utóbbi időben az állami egészségügybe vetett bizalommal kapcsolatban is. Elmegyünk orvoshoz, várakozunk bizonytalan ideig, majd bekerülünk az omladozó rendelőbe, ahol már az alapfelszerelés is kínosan hiányzik, az orvos pedig emiatt frusztrált, mi belecsúsztatunk a zsebébe egy kis mellékest, hátha talál valami extra lehetőséget stb. Ördögi kör, amiben egy idő után kimerülünk, és méltán érezzük úgy, hogy a hálapénz is csak annyit ér, mint halottnak a csók. Ráadásul a történet mindig elölről kezdődik, amint betegek leszünk, tehát nem tudjuk megoldani a problémát, csak kezeljük a tüneteket.

Mindennek ára van, de nem mindegy, mit fizetünk meg

A penészes kenyér is étel, csak ehetetlen, tehát kár érte pénzt adni, megenni pedig egyenesen tilos. Pont így vagyunk az egészségüggyel is: nehezen védhető a mai magyar közegészségügy, különösen azért, mert a mi adóforintjainkból tartjuk fenn és emellett még a nettónkból is költenünk kell rá. Ezzel szemben itt a magán egészségügy és a magán egészségbiztosítások, amelyeket bár „drágának” érzünk, mégis, ha utánaszámolunk, világosan látszik, hogy tiszta és átlátható konstrukciókban kínálnak megoldást az állami egészségügyből áradó zűrzavaros helyzetre.

Mennyibe kerül a minőség?

Amikor hiányzik, akár az életünkbe is, a magán szektorban pedig éves szerződéses összegben állapodnak meg a felek, amelyet személyre szabottan állapít meg a profi egészségbiztosító. A MediHelp például különböző csomagajánlataiban azt is figyelembe veszi, hogy járóbeteg-ellátást kér-e a partner vagy csak a fekvőbeteg-ellátását szeretné finanszíroztatni a biztosítóval. Évente minimum 200 ezret mindenképpen elköltünk különböző vizsgálatokra és ebben nincs benne a gyógyszerek költsége. Ha azt is hozzáadjuk, máris kijön egy profi egészségbiztosítás éves díja, amihez már nem kell hozzászámolni a hálapénzt, erre már nem lesz szükségünk a magán egészségügyben. Melyik a biztonságosabb és az olcsóbb? A minőség, amit kapunk a pontosan kiszámolt biztosítási díjért vagy a kiszámíthatatlan közegészségügyi szolgáltatások, amelyek feneketlen kútként nem csak az adónkat nyelik el, de a zsebünket is fosztogatják?

Részletek hamarosan