Amit hálapénzzel sem lehet megvásárolni

Blog | 2019

Diagnózis 30 ezerért, műtét 100 ezertől, szülés 300 ezerig... Ezek a klasszikus hálapénz-tarifák Magyarországon, az Európai Lakossági Egészségfelmérés szerint. Vagyis már az éves hálapénz-költésből megvan egy profi egészségbiztosítás, aminek pont az a lényege, hogy azt a vizsgálatot finanszírozza, amire szükségünk van, extra kiadások nélkül. Megéri még ezek után a bizonytalan mértékű és hatékonyságú hálapénzre alapozni az ellátást? Aligha. Mutatjuk, hogy miért.

Az eseti és az állandó közötti különbség

Izgalmas lehet az alkalmi partner, de csakis az állandó kapcsolatok képesek mély kötődést, biztonságot és kiegyensúlyozottságot nyújtani. Az egészségügyben sem különb a helyzet: szeretünk állandó fogorvost, állandó gyermekorvost, saját háziorvost választani, mert fontos, hogy megismerjen és saját igényeink szerint kezeljen bennünket. Pontosan emiatt létezik kötelező egészségbiztosítás, ami sajnos nem képes maradéktalanul fedezni az ellátás költségeit egyik oldalon sem. A magán egészségügyi rendszer kiépülése erre a kétpólusú problémára kínál megoldást: az orvosok és a páciensek biztonságáért, egészségéért átlátható finanszírozással. Ezentúl tehát nem éri meg hálapénzben gondolkodni, ha egyetlen állandó befektetéssel rendezhetjük egészség-céljainkat.

A hálapénz nem fedezi a költségeket

Magyarán: attól, hogy az orvos zsebébe csúsztatjuk, még nem lesz jobb a kórházi ellátás, nem kapunk jobb minőségű kórtermet, de a doki sem jut professzionálisabb eszközökhöz és gyógyszerekhez. Nyilván nem képes a hálapénz az egészségügy fejlesztésére, hiszen nem is oda jut, ahol a beruházási döntések születnek. Kicsit lekötelezzük ugyan az orvost, de hosszú távon számára is a korrekt fizetés volna a tisztességes és megérdemelt jövedelem, nem az illegális csipp-csupp pénzek. Szóval, egyetlen problémát sem oldottunk meg a paraszolvenciával és mi sem lettünk egészségesebbek.

Azt sem tudjuk, mennyi lenne az „igazságos”

Orvosa és vizsgálata válogatja, de az biztos, hogy a hálapénz akkor sem segít az egészségügyi szolgáltatók morálján, ha állandó, mert mindenki más összegben tud gondolkodni – zsebe függvényében. Képtelen tehát igazságos lenni a hálapénz, hiszen ugyanaz az összeg egyesek számára teher, mások számára kevésbé fáj – miközben mindannyian fizetjük a társadalombiztosítást is. Az egészségbiztosítások piacán található konstrukciókba már bele sem fér a paraszolvencia gondolata, hiszen minden ellátási formának ismert az értéke, az éves biztosítási díjak pedig egy-egy csomag teljes költségét fedezik, testreszabott ajánlatokkal.

Használjuk a ködlámpát, ha szükséges!

Aki nem ismeri pontosan a magán egészségügyi rendszer és a profi egészségbiztosítások működését, könnyen azt gondolhatja, hogy valójában az állami ellátással párhuzamos, duplikált és drága megoldásokról van szó. Ha homályos, világítsunk: használjunk ködlámpát, kérjünk információkat és segítséget mielőtt ítélkeznénk! A realistákat egyszerűbben meggyőzik a számok, ez természetes, tehát nyugodtan kalkuláljuk ki, mennyit költünk egészségügyre saját zsebből egy évben és garantáltan magasabb összeget kapunk, mint egy profi egészségbiztosítás, ami viszont minden igényünket kielégítené, eseti kiadások nélkül. Az egészségünket ugyanis nem fogjuk tudni hálapénzzel megvásárolni, de egy jól felépített egészségbiztosítással könnyen fenntarthatjuk.

Részletek hamarosan