Az igaz, a hamis és a magyar ember

Blog | 2019

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy magyar ember, akinek semmi egyebe nem volt, csak az egészsége. Gondolta magában, ez mindig így lesz, de telt-múlt az idő, s emberünket utolérte valami nyavalya, amivel orvoshoz került. Várakozik a magyar ember a rendelőben órák hosszat, de csak nem kerül sorra, pedig már a nap is nyugovóra tért. Mit volt mit tenni, hazament, s elévett a ládafiából egy erszény aranyat, s avval felkereste a harmadik utcában lakó orvost, akinek saját rendelője volt. Fogadták is azonnal, s kapott a bajára mindenféle orvosságokat, amiktől hamarosan meggyógyult.

Mese, mese meskete – s az egészségügy helyzete

Hiszi a piszi, hogy a mesebeli ember valami gazdag birtokos vagy mágnás lett volna! Egyszerű dolgos atyánkfia volt, aki munkával kereste a betevőt és leggazdagabbnak akkor érezhette magát, amikor még makulátlan lehetett az egészsége. Aztán, hogy kik és hogyan terjesztették el, hogy csakis módos ember fizetheti meg a magánorvost, ha szüksége van az ellátásra, már nem tudjuk kinyomozni, de a mai magyar valóságnak már jócskán ellentmond a városi legenda. Mindenképpen költünk orvosi ellátásra, függetlenül attól, hogy jövedelmünkből egészségügyi hozzájárulást is fizetünk az államnak, s bizony a ládafia vagy a bankszámla nálunk is megcsappan, ha baj van. Ki meri manapság az állami egészségügyi ellátásra bízni magát?

Havi pár ezerért egészséget?

Sarkosan fogalmazva is igaz: a magán egészségbiztosítások piacán már olyan profi konstrukciók is vannak, amelyek teljes értékben kínálnak járóbeteg-ellátást és diagnosztikai vizsgálatokat havonta pár ezer forintért. A teljes érték ez esetben a gyors kiszolgálást és a teljeskörű ügyintézést jelenti, vagyis az egészség helyreállításáig vezető utat. A kétkeresős családmodellben természetesen ez az összeg nem kell, hogy problémát jelentsen, de az egyszülős családokban is általánosság vált a magán egészségbiztosítás, hiszen ennek hiányában saját egzisztenciáját is kockáztathatja az egyetlen családfenntartó. Hamis és durván félrevezető tehát az az urbánus legenda, hogy a magán egészségbiztosítás csak a gazdagok kiváltsága.

Az érték és a mérték viadala a magán egészségbiztosításban

Ahhoz, hogy ebből a vetélkedőből az érték legyen a győztes, józan paraszti ésszel kell bíráskodnunk: mi fizetünk x összeget a biztosítónak, szerződés szerint, azonban ekkor még sem mi, sem a biztosító nem tudja, milyen mértékű kiadásai lesznek velünk kapcsolatban. Egy életmentő műtét milliókba is kerülhet, ezt a kockázatot vállalja a magán egészségbiztosító, amikor megállapodik velünk, tehát számunkra a kapott szolgáltatás hatékonysága az érték, miközben a biztosítási események, vagyis az egészségkárok mértékét nem tudjuk előre megbecsülni. Reméljük, nem csak a mesebeli magyar embernek volt annyi sütnivalója, hogy ezt az összefüggést magától is kiókumulálta! A mese végét talán már mindenki sejti: attól a naptól kezdve a magyar ember nem ment többet a másik rendelőbe, csakis a szomszédos orvoshoz fordult, ha valami nyavalya gyötörte. Aki nem hiszi, járjon utána!

Részletek hamarosan