Csak a minőség képes biztonságot nyújtani

Blog | 2019

Mázlink van: a magánegészségügyi szektor képes fékezni a hazai orvos-állomány külföldre áramlását. Bár az állami szférából rohamosan fogynak a szakemberek, jelentős részük „bevándorol” a magyarországi magánklinikákra, így bár fizetős ellátásban folytatja a praxist, legalább itthon marad. Vajon miért választják orvosaink is inkább a magán szektort? Ha pusztán a pénz volna az egyetlen ok, miért pont most kezdenek tömegesen „átigazolni”? Bár jellemzően a beteg oldaláról kritizáljuk az egészségügyet, az orvosok szempontja is profi egészségbiztosításért kiált.

A szakma akkor ér valamit, ha művelni is lehet

Csodás hivatás életeket menteni, de ha ezt a körülmények módszeresen gátolják, nem csak frusztráló, de nyomasztó felelősséggel is terheli az orvosokat. Szakmai és emberi kudarcaik melegágya a hazai állami egészségügy által „biztosított” körülmények. Mindkét oldalon lehetetlen helyzetet teremtenek: páciens és orvos ugyanabban a pácban van. Nem csoda, hogy pusztán hivatástudatból is kénytelenek megkeresni a felszereltség tekintetében is élhetőbb körülményeket, ha már felelősséget vállalnak a kezelésekért.

Az átlátható finanszírozás biztonságosabb

Ahogy nekünk, pácienseknek is egyik fő érvünk a magánszektor mellett a financiális képlet áttekinthetősége, az orvosok számára is megnyugtató, hogy tiszta képet mutathatnak a különböző kezelések költségeiről. A fehérköpeny-szindróma pajzsán méretes űr tátong már ettől az egyszerű különbségtől is: a páciens pontosan tudja, miért fizet, az orvos pedig nyíltan kommunikálhat az egyes vizsgálatok anyagi vonzatairól is. Könnyen belátható, hogy a fizetős ellátásban orvos és beteg egyaránt több bizalmat nyer pusztán a nyíltabb kommunikáció miatt.

Fejlődés nélkül életveszélyes praxis

Ha létezik olyan szakma, amely állandó adaptációt és fejlesztést igényel, akkor az nyilván az egészségügyi ellátások területe. A szolgáltató, amelyik nem képes felzárkózni a technológiai és szaktudásbeli újdonságokhoz, idővel életveszélyessé válhat – látjuk, hová jutottak az állami kórházak. A magán orvosi ellátás ezt nem engedheti meg magának, nem is lenne életképes e nélkül. Valójában, amikor megfizetjük a kezelések árát, a pénz egy részével a szakmai fejlődést támogatjuk. Nyilván emiatt is vonzóbb a szakemberek számára a magánszektor, ahol szakmai fejlődési perspektíva is adott.

A tyúk és a tojás – egyik sincs a másik nélkül

Melyik volt előbb? A fizető páciens vagy a magánorvos? Nyilván egyik a másiknak a feltétele és egyszerre születtek, így az egyik oldalon jelentkező mennyiségi változás a másik oldalt is magával húzza. Egyre többen fordultunk a magán orvosi ellátások felé, egyre több szolgáltató kínált erre lehetőséget, tehát egyre több orvos került magánpraxisokba. Úgy tűnik, mindkét félnek megéri, hiszen ez a rendszer önfenntartó, kereslet-kínálat kényes egyensúlyán, piaci alapon működik. Ezért is képes például egy profi egészségbiztosító a magánklinikákra bízni portfolióját.

Részletek hamarosan