Doktor Akárki

Blog | 2018

Van mááásik!… – mondotta régen a cirkuszvilág bohóc zsenije: Eötvös Gábor, amikor a negyvenharmadik zeneszerszámát vette elő a ki tudja hányadik zsebéből. Ez jutott eszembe akkor, amikor egy étteremben a mellettem lévő asztalnál ülő társaság a pizzájával egyetemben a magyar egészségügy helyzetét cincálta apró darabokra. Merthogy a kincstári egészségügy olyan, amilyen. Sokszor leszedtük már itt is róla a keresztvizet, ismétlésekbe most nem bocsátkoznék. A magán egészségügy viszont – bár kimagaslóan jó színvonalú – vitathatatlanul költséges. Joggal merül fel a kérdés, hogy van-e átmenet a siralmas állami és a nívós, ellenben pénzbe kerülő magán egészségügy között.

Jó hírünk van annak, aki gyorsan akar bajára megoldást, de egyben abszolút pénztárcabarát alternatívát keres! A hobbi diagnoszták hatékony orvosságot jelentenek minden bajunkra. És hogy honnan ismerhetőek fel? Ők azok, akik három dr. House epizód után komplett diagnózist állítanak fel minden nyavalyánkról, egy-egy rész ismétlése után pedig akár még egy bypass műtétet is simán levezényelnének. Igazán takarékos megoldásnak számítanak ők, hiszen vérbeli filantrópok, akik segítségükért nem kérnek egy árva fillért sem.

Magabiztosan, csípőből

Ám, tevékenységüknek van egy aprócska árnyoldala is. Szakképzettség híján, a kívülálló magabiztosságával, csípőből osztogatják tanácsaikat. Így aztán egy-egy problémára – attól függően, hogy a szomszédasszonytól, a keresztlánytól vagy a váróban ülő betegtársaktól mit csippentettek fel – százféle gyógyszert(!), gyógymódot javallanak, nagyvonalúan figyelmen kívül hagyva azt, hogy ugyanazok a tünetek akár több más betegséget is jelezhetnek.

Mindenhol ott lehetnek

Előfordulási helyük alapján nehéz meghatározni az Élet iskolájában summa cum laude végzett „orvosokat”, mivel egy ártatlan fodrász műhelyben éppúgy felbukkanhatnak, mint a kórház folyosóján. Nagy egyedszámban azonban mégiscsak az interneten vannak jelen, különösen a fórumok tájékán, ahol előszeretettel osztják kéretlen tanácsaikat, nem ritkán alaposan lehurrogva a „szaktudásukban” kételkedőket.

Igazi polihisztorok

Magabiztosságuk határtalan és sajnos sok hiszékeny „páciensük” van! Portfóliójuk a vesebetegségek „gyógyításától” kezdve a komplex ideggyógyászati esetekig minden szakterületet lefed. Talán maguk sincsenek tisztában azzal, hogy műkedvelő doktornak lenni komoly kockázat! Azzal, hogy egy náthás ismerősünknek azt javasoljuk: bújjon ágyba és igyon egy csésze forró kamillateát, még nem teszünk rosszat. Ám, aki gyógyszereket (pláne vényköteles orvosságokat!) ilyen-olyan gyógymódokat ajánlgat, az nem érzi kijelentései súlyát!

Szemben a forgalommal

Doktor Akárki jószándéka vitathatatlan, ám kívülállósága okán semmiféle felelősséget nem vállal azért, ha egy általa javasolt orvosság vagy gyógykezelés komplikációkat okoz és tovább tetézi a bajunk. Ennyi erővel akár azt is mondhatná, hogy kissé lelassult szívműködésünknek kifejezetten jót fog tenni, ha az autópályán 300-zal szembe megyünk a forgalommal. És végül is igaza lesz, pár kilométer után a szívünk tényleg majd’ kiugrik a helyéből. De, vajon tényleg ezt akarjuk?.

Bízzuk inkább magunkat arra, akinek a gyógyítás a hivatása és akinek diplomája is van erről! Doktor Akárki javallatairól pedig a kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezzük meg kezelőorvosunkat, gyógyszerészünket.

Részletek hamarosan