Kutatások bizonyítják, hogy a magas cukortartalmú élelmiszerek a drogfüggőséghez hasonló addikciót okozhatnak, miközben folyamatos és intenzív impulzusokkal bombázzák agyunk jutalomközpontját. A többi civilizációs ártalomhoz hasonlóan a cukorcsapdába is könnyű besétálni, hisz rejtett cukrok még az egészségesnek látszó termékekben is előfordulhatnak.
Csak még egy kocka süti!
Miközben a kábítószerek esetében magától a szertől függünk, a cukorfogyasztásnál egy egészségünk szempontjából káros viselkedésmintától nem tudunk elszakadni - hasonlóan a videójáték-függőséghez vagy a vásárlásmániához. Minden ilyen meghatározottságban központi elem az önfegyelem elvesztése, a "tudom, hogy rossz, mégis csinálom" fogsága. A viselkedésnek diagnosztizálható ismérvei vannak, mint például az ellenállhatatlan, leküzdhetetlen és mindent elsöprő vágy, az ezzel egyidejűleg jelen lévő késztetés a leállásra, illetve a fogyasztás, vagy tevékenység korlátozására. Hasonló ismertetőjegy még a kényszeres túlfogyasztás, az "iszom még egy pohárkával" jelensége, ami aztán masszív italozásba csap át. A cukor esetében valamennyi kritérium ismerős lehet – imádjuk az ízét, fogadkozunk, hogy holnaptól leállunk vele, de mégsem állunk fél tepsi boldogságig.
Minden tizedik ember érintett lehet
Magyarországi adatok nem ismertek, de egy közelmúltbeli kutatás, mely az Egyesült Államokban, Kanadában és Németországban mérte fel a cukorfüggőség arányát, azt találták, hogy az emberek 5-10%-a közepesen érintett. A felmérés kimutatta, hogy a cukor a legaddiktívabb kábítószereken is túltesz, tartós és intenzív fogyasztása pedig hosszú távon biológiai változásokat okoz az agyban.
Természetes kontra ipari cukor
Az egész problémakör azóta foglalkoztatja a kutatókat, amióta az elhízás járványszerűen terjedő formát öltött, és világossá vált, hogy ebben hangsúlyos szerepet játszanak a hozzáadott cukorral dúsított ipari élelmiszerek. A természetben a cukor kis mennyiségben van jelen, az ipari termékek viszont akkora koncentrációban tartalmazzák, amivel a szervezetünk nem tud mit kezdeni. A folyamat hasonló a kokainfüggőség és az alkoholizmus kialakulásához - a kokalevél rágcsálása idején a függőség még ismeretlen fogalom volt, és a második történet is csak a tömény szeszek megjelenésével vette kezdetét.
A magas dózis mellett az is probléma, hogy az élelmiszeripar által használt folyékony formájában a cukrot nem tudjuk lebontani, a természetben nem létező, de az ipar által előszeretettel alkalmazott "zsíros és cukros" kombó pedig bivalyerős ízlelési ingerrel stimulálja agyunk "jutalomközpontját", ami ördögi körbe taszítja az édesszájú áldozatokat.
Bármilyen körültekintően járunk is el tehát, az alattomosan jelen lévő cukor viselkedési és testi tünetei mindannyiunknál megjelenhetnek. A tudatos vásárlás mellett szűrővizsgálatokkal, állapot megfigyeléssel, prevencióval, időszakonként ismételt professzionális és teljes körű kivizsgálással tudunk ellene tenni, a magán egészségbiztosítónál kötött egyéni csomagok pedig mindehhez prémium kategóriás, nemzetközi lefedettséget biztosító egészségügyi szolgáltatásokat garantálnak.