Öröm az ürömben: egy síbaleset életmentő körülményei

Blog | 2019

Síszezon van, ami azt is jelenti, hogy a sportág magyar kedvelői jószerével csak külföldön találnak alkalmas terepet a lesiklásra. Elképesztő sebességre képes a két léc, amire ilyenkor az életünket bízzuk: a férfi csúcstartó Ivan Origone, 255 km/h sebességgel, a nők között pedig Valentina Greggio viszi a prímet, 247 km/h-val. Bár az átlagos síelő maximum 60 km/h körüli sebességgel mozog csupán, ez a gyorsaság már egy rossz mozdulatnál is életveszélyes lehet. Nem véletlen, hogy ehhez a sporthoz szükséges tudást és jártasságot nem lehet egyetlen szezon alatt megszerezni.

Ez mindenképpen rajtunk múlik

Nem a tehetség, hanem a felkészülés, természetesen. Állóképesség nélkül egyetlen sportot sem lehet élvezhető szinten művelni. A síelés komoly erőfeszítést igényel, ráadásul szezonális sport, tehát évente egy-két alkalommal tudunk hódolni téli szenvedélyünknek. Ez azt is jelenti, hogy sokkal sérülékenyebbek vagyunk az extrém terhelés során akkor is, ha erőnlétünk kiváló. Nagyobb biztonságra van szükségünk, lehetőleg olyan nemzetközi egészségbiztosításra, amely probléma esetén helyi segítséget és teljes körű ügyintézést garantál. E nélkül felelőtlenség útra kelni, mert bár a balesettől nem a biztosítás fog megvédeni, a következmények nagymértékben a profi egészségbiztosításon múlnak.

Mennyibe kerül egy síbaleset?

Extrém esetben az életünkbe, ez pedig nem számszerűsíthető. Európai helyszíneken elszenvedett, szállítást és kórházi ellátást is igénylő síbaleseteket nem lehet megúszni több milliós költségek nélkül. Profi egészségbiztosítással nem kell külön gondoskodnunk a sportbalesetek elleni biztosítási védelemről, hiszen egy komoly nemzetközi egészségbiztosítás fedezni fogja a költségeinket és adminisztratív segítséget is nyújt. Számítanunk kell rá ugyanakkor, hogy az utasbiztosítás biztosan fedezi a járóbeteg-ellátást, de a sípályáról történő mentést már nem biztos.

Közös értékünk: a sebesség

Valójában a száguldás miatt síelünk: az érzés, ahogy testünk felveszi a versenyt egy autóval, egyszerre félelmetes és fantasztikus élmény. Adrenalin-bomba, nem kérdés. Amennyire kulcs-inger a gyorsaság a sípályán, legalább annyira fontos, ha balul sül el a lesiklás és orvosi ellátásra szorulunk. Schumacher is a sebességnek köszönhet mindent: sikert, hírnevet, balesetet és túlélést egyaránt. Ha nem rendelkezett volna profi nemzetközi egészségbiztosítással és nem jutott volna azonnali segítséghez, sérülései végzetesek lehettek volna. Ez nem luxus, csupán az alap, amivel egy esetleges síbalesetnek életmentő körülményeket biztosítunk.

Részletek hamarosan