Előttünk Uruguay, utánunk Oman…

Blog | 2019

vagy a vízözön, és nehéz megmondani, melyik a jobb. Az, hogy 169 országból az „előkelő” 48. helyen szerepelünk a világ legegészségesebb országai között vagy, hogy innen szép a győzelem? Szépen vagyunk, annyi szent, pedig Európában is kevés olyan kedvező klimatikus Paradicsom van, mint itt, a Kárpát-medencében, mi mégsem vagyunk képesek egészségesebben élni, pedig a nagyja rajtunk múlik. A listavezető spanyolok és olaszok ugyanis egyértelműen életmódjuknak és táplálkozásuknak köszönhetik az első helyeket.

A spanyoloktól mi is tanulhatnánk

Az Európai Unió országai közül Spanyolországban a legmagasabb a születéskor várható élettartam és világszinten is csak két vetélytársa akad ebben a rangsorban: Svájc és Japán. A helyzet pedig csak fokozódik: a spanyolok 2040-re elsők lesznek a várható élettartam (86 év) terén, mindenkit maguk mögé utasítva. A számok önmagukban nem is volnának érdekesek, ha nem látnánk az életminőségi mutatókat is, vagyis azt, hogy képesek voltak csökkenő tendenciába rendezni a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos betegségek statisztikáját. Zöldség, gyümölcs, olívaolaj és tengeri herkentyűk, jó borok és a mediterrán életöröm – ez a spanyol csoda titka. Mi hogyhogy nem tudunk felzárkózni? Itt is terem a föld, itt is süt a nap és itt is ugyanolyan emberek élnek, mint Spanyolhonban.

A mi kultúránk is lehetővé teszi, csakhogy…

Ezt a mondatot bárki tudná folytatni: csakhogy mindenféle műanyagot megeszünk ahelyett, hogy a saját termőföldjeinket használnánk ki jobban, csakhogy a problémával többet foglalkozunk, mint a megoldással, csakhogy az életet mennyiségben és nem minőségben mérjük stb. Mára talán rádöbbentünk már, hogy nem bízhatunk a külső segítségben és az állami gondoskodásban, tennünk is kell valamit önmagunkért. Többek között felismertük, mit jelent, amikor az adóforintjainkból működtetett egészségügy nem képes megfelelő színvonalon ellátni bennünket és rászorulunk a magán egészségbiztosítások piacára. Sőt, most már azt is tudjuk, hogy csak így kerülhetünk ki nyertesen saját egészségtörténetünkből: szükségünk van profi egészségbiztosításra.

Az egészség kulcsa a megelőzés

Amit utólag tehetünk, az már csak a tünetek enyhítése. Ezért sem szabad megvárni, hogy újabb és újabb statisztikai adatokból derüljön ki, milyen állapotban tengődik a magyar egészségügy, kezünkbe kell vennünk az irányítást: ki-ki a maga életéét. Akinek például már 30-as éveiben profi magán egészségbiztosítása van, rengeteg órányi várakozási időt, sok fölösleges küldözgetést és jó néhány várólistát képes megúszni, vagyis nettó időt nyer a gyógyulásra. A legjobb orvosok is már a magán szektorban dolgoznak, a magán egészségbiztosítóknak pedig elemi érdekük segíteni a mihamarabbi gyógyulást, így ők igazán ismerik, kihez érdemes fordulni baj esetén. Olyan, mintha egyetlen szerződéssel kineveznénk egészségünk további felelősét. Ez a megelőzés egyik legfontosabb lépése.

Részletek hamarosan