Gyógyuljon a zsebészeten!

Blog | 2019

A hálapénz hálás téma. Illetve hálátlan, hiszen a legritkábban adjunk hálánk kifejezéseként. Sokkal inkább félelemből, valamilyen vélt (vagy valós) előnyszerzés miatt, vagy csak azért, mert így szokás. Az okokat pontosan ismerjük. Azt viszont kevésbé, hogy mire számíthatunk a „pénztártól való távozás” után.

A törvény által szem lehunyva, felemás megítéléssel, de megtűrt paraszolvencia intézményének fő nyertesei a kórházi orvosok. Nyilván, a hosszú ideig tartó, vagy műtétet igénylő beavatkozásokat szeretné a hálás beteg némi pénzzel ellentételezni. A jatt-verseny második helyezettjei a járóbeteg-szakellátásban tevékenykedők, míg a sor végén a háziorvosok kullognak.

Jatt matt

A jogszerűvé tett vesztegetés – hiszen a paraszolvencia tulajdonképpen vesztegetésnek tekinthető – azonban jogilag érdekes dolog. Mivel a hálapénz – ahogy a neve is mutatja – egy elvégzett beavatkozás, kezelés végén az elégedettség forintban kifejezett fokmérője, ezért aztán utólag az esetlegesen pórul járt betegnek nincs oka/joga reklamálni, hogy a pénzéért nem, vagy nem a kívánt mértékben gyógyult meg. A helyzetet tovább árnyalja, hogy mivel a páciens elégettségével egyenesen arányos a boríték vastagsága, nincsenek vagy legalábbis nincsenek legálisan közzétett tarifák. Ezért aztán reklamálni sincs hol, ha a „befizetésünkért” nem azt kaptuk, amit szerettünk volna. Ráadásul, ha ez még nem lenne elég, magát a hálapénz-adás tényét is meglehetősen nehéz bizonyítani.

Pénztártól való távozás után...

Elvárásaink csak akkor lehetnének, ha a hálapénzt előre – mintegy az ügymenetet megolajozva – csúsztatjuk a szivarzsebbe. Ebben az esetben elméletileg, de csak elméletileg kaphatnánk valami garanciát a gyógyulásra, a nagyobb fokú törődésre, a várólistán való előrébb jutásra. Ám, a jogszabály szerint a gyógyítást megelőzően kért, vagy elvárt paraszolvencia elfogadása törvénybe ütköző. A paragrafus (és nem mellesleg az orvosi eskü) erre vonatkozólag azt írja elő, hogy az orvosnak olyan magatartást kell tanúsítania, amivel azt sugallja, hogy hálapénztől függetlenül is magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz fér hozzá a páciens. Ebből következőleg betegjogi szempontból a kezelést megelőzően átadott „borítékolás” után nincs kinél és nincs miért reklamálnunk.

Borítékolható eredmény

Az anyagiak tekintetében a legtisztább helyzetet a magánorvos-beteg jogviszony eredményezi, hiszen itt egyértelműek a szolgáltatási díjak. Sem sem alkuval, sem utólagos kenőpénzzel nem változik a tarifa. Ráadásul, amennyiben magán egészségügyi biztosításunk van, akár még az is előfordulhat, hogy fizetés nélkül távozunk a rendelőből, mert egy eseteges előzetes megállapodásnak köszönhetően az orvos és a biztosítónk maguk között elintézik az anyagiakat.

Részletek hamarosan