Ha elfogy az életmentő pirula...

Blog | 2019

A gyógyszer olyan pótszer, ami nélkül bizonyos állapotok végzetesek volnának. Varázsszer, mely ideig-óráig képes meghosszabbítani életünket, elviselhetővé tenni a hiányosságokat és mérsékelni a romlást. Ha van, akkor képes rá, de ha kifogy a hatóanyag és szünetel a gyártás, akkor jön a végső vízszintes vonal. Mit tehetünk, amikor globális problémáról van szó? Ki tud segíteni? Ki ismerheti a kiskapukat?

Annyit ér, mint halottnak a csók

A háziorvos nem lesz elég, de a magyar kórházi szakorvos is kevés ilyen helyzetben, ide már intézményes, szervezeti szintről kell a segítség. Olyan nemzetközi egészségbiztosítóra van szükség, amely több országban, sőt több kontinensen is jelen van és mozgósítani tudja erőforrásait a gyógyszer beszerzéséhez. A MediHelp ügyfeleinek ilyen szempontból is hatalmas előnyük van az átlaghoz képest, hiszen Magyarországra már eleve stabil nemzetközi háttérrel érkezett, nem innen kacsintgatott a világ felé. Nagy különbség és megfizethetetlen biztonság, hogy a szívbetegek megkaphassák az életmentő gyógyszert és a sürgős ellátásokat is elvégeztethessék, amikor itthon erre nincs lehetőség.

Mitől fogy ki a hatóanyag?

Sokféle folyamat befolyásolja a gyógyszergyártást. Néha tényleg maga a forrásanyag, az alapanyag fogy ki vagy logisztikai problémák miatt áll a gyártás netán éppen a kiszállítás. A beteg szempontjából mindegy is, milyen okból akadozik az ellátás, mindenképpen riasztó és életveszélyes a helyzet. Magánemberként semmilyen ráhatásunk nincs ezekre a folyamatokra és az sem segít, hogy itthon a paraszolvencia „pult alatt” is képes találni eldugott készleteket... Minél ritkább a szükséges pirula, annál nagyobb a kockázat, hiszen nincs helyettesítő termék: ezért is kell komolyan venni a gyógyszertartalékok kérdését.

Hiány esetén a kórházak az elsők

Az intenzív ellátás mindig előnyt élvez, hiszen életmentés szempontjából ez a legsürgősebb, a legfontosabb. A lakossági szükségletek a következő lépcső a gyógyszer-logisztikában, ezért is kerül hozzánk később a már legyártott szállítmány. Ilyen esetben heteket is spórolhatunk magunknak, ha van profi magán egészségbiztosítónk, amely segít beszerezni a fontos készítményeket még a hazai piac újratöltése előtt. A gyógyszerellátás hivatalos útja nagy részt hatósági kérdés, ezért sem egyszerű magánemberként hiánytermékekhez hozzájutni.

Részletek hamarosan