Hogyan számoljunk (le) a hálapénzzel?

Blog | 2019

Képzeljük csak el, hogy egy szimpatikus termelőtől rendeltünk két kiló almát. Előre fizettünk, így az üzletébe belépve már csak mosolyogva szeretnénk átvenni, de az eladó flegmán közli, hogy egy plusz ötezresért hajlandó csak köszönni és olyan gyümölcsöt adni, ami nem romlott… Nagyjából ilyen helyzet a hálapénz is: a tb fedezi az állami egészségügyi ellátásunk költségeit, mégis külön fizetnünk kell, hogy egyáltalán emberszámba vegyenek. De mégis mennyit?

Magyar rulett

Vannak dolgok, amiknek csak íratlan szabályai vannak – írottak nem is lehetnek, hiszen vagy etikátlan, vagy illegális. A hálapénz is ilyen kényes téma: tabuként kezelik nemcsak a betegek, de maguk az orvosok is. A legtöbben elvárják, hogy a munkájukat egy vastag borítékkal honorálják, de ezt természetesen nem közlik nyíltan, így izgulhatunk, hogy az összeg átadása után grimasz vagy mosoly fogad – márpedig az esetleges utókezelés, rehabilitáció minősége komolyan függ ettől. Szomorú, de teljesen általános jelenség, amikor a műtét előtt álló beteg ahelyett, hogy pihenne, készülne a beavatkozásra, az internetes fórumokat bújja, és ismerősöket telefonál körbe, egyetlen kérdésre keresve a választ: mennyit?

Hálapénz: mennyit gyűjtögessünk?

Az összeg, amit „adni illik”, nagyban függ az orvos jártasságától (nemcsak az orvoslásban, de a hálapénz szabályaiban is), a műtét jellegétől, a lehetséges komplikációktól, és attól is, hogy az ország melyik részén van a kórház, ahol ellátnak. Általánosságban elmondható, hogy a szülés levezetése az honor tekintetében az egyik legdrágább szolgáltatás. A tény, hogy a beteg itt nem csupán a saját, hanem elsősorban a kis jövevény életéért, egészségéért aggódva szinte bármit megtenne a biztonságért, egészen megszokottá tesz egy százötven és háromszázezer forint közötti árat. Ezt csak az olyan komplex beavatkozások érik utol, mint például az agyműtét, vagy az ortopédiai beavatkozások, amelyekért 100 és 200 000 forint közötti bankó-köteget érdemes az orvos zsebébe csúsztatnunk. Néhány tízezer forint lehet, hogy egy végtelen hosszú várólistáról előbbre kerüljünk, egy gyomortükrözést talán „megúszhatunk” tízezer forintból, de ha hosszú ideig bent fekszünk, átlagosan napi 1000 forinttal érdemes számolni a minket ellátó nővérek számára.

Fű alatt, szőnyeg alá

Ez a „csúsztatás” ráadásul egyáltalán nem költői kép: bár a gyakorlatban mindenki tudja, hogy a túléléshez hálapénz kell, azért itt-ott felvillannak a jelek: az orvos is pontosan tudja, mennyire nincs rendben ez az egész. Ritka az olyan egészségügyi szakember, aki konkrétan közli az elvárásait – előre pedig még ilyen esetben sem szabad fizetnünk, hiszen ez törvénybe ütközik. A beavatkozásunkat követően is óvatosan kell eljárni. Nem elég, hogy hónapokig gyűjtöttünk egy szolgáltatásra, amit már kifizettünk, még a finom kis illemszabályokra is nekünk kell figyelnünk, nehogy kínos helyzetet okozzunk… Lehetőleg ne legyen bent az asszisztens, vagy ha ez elkerülhetetlen, tegyük (szintén drágán megvett) bonbon vagy bor mellé, esetleg a szó szoros értelmében csempésszük be a köpenyzsebbe.

Nyolcmilliárd megalázó perc helyett

Egy kutatás szerint 2014-ben a magyar lakosok által hálapénzre fordított összeg a 8 milliárd forintot is elérte. Olyan befizetések ezek, amelyekért nem kapunk sem nyugtát, sem garanciát, és egy etikus egészségügyi rendszerben az emberséges bánásmódot sem ettől kellene várnunk. Ha egész egyszerűen elegünk van a boríték szülte megalázó helyzetekből, a magán egészségbiztosítás megfontolandó megoldás – már csak abból a prózai okból is, hogy a társadalombiztosítás + hálapénz összeghez viszonyítva sokkal jobban kijövünk anyagilag. Általános beszámoló a betegektől, hogy a váltás után mennyire szokatlannak hat az a keresetlen kedvesség és odafigyelés, amivel a magánorvosok fogadják a betegeket. A hálapénz egyre abszurdabb helyzeteket szül, a magánellátáson viszont pontosan tudjuk, miért, mennyit fizetünk, hiszen makulátlanul összhangban van a törvényekkel, átlátható és méltányos. Legyen a boríték újra a levelezés eszköze – egy etikus ellátásban hálánk jeléül nem szükséges több egy mosolynál.

Részletek hamarosan