„Kiemelten nagy kockázatú csoport vagyunk”

Blog | 2018

- derül ki Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramjának eddigi eredményeit taglaló sajtójelentésekből. Mivel az utóbbi években a magyar lakosság megbetegedési és elhalálozási arányai nem mutattak számottevő javulást, idén az állam meghirdette a Megelőzés éve 2018–2019 programot, hogy felhívja a figyelmet a szűrővizsgálatok életmentő szerepére – csak aztán jussunk be a vizsgálatokra is!

Érdemes megszívlelni, különben rámegy a szívünk

Valóban szívbemarkoló eredmények születtek az eddigi szűrővizsgálatokon: minden második magyar embert szív- és érrendszeri betegség vagy daganatos betegség visz el. A lakosság 40%-a túlsúlyos, 1 millió ember cukorbeteg és 3 millióan küzdünk magas vérnyomással. Ennél is elkeserítőbb, hogy a családban előforduló magas vérnyomásos megbetegedések aránya 67,8%. Miközben a számok aggasztó képet mutatnak, legtöbbünk nincs is tisztában saját szervezetének egészségügyi értékeivel és még mindig nem vesszük elég komolyan a megelőzést.

Miért nem megyünk el a szűrővizsgálatokra?

Csoda, hogy pont az életmentő megelőzésre nem szentelünk elég figyelmet, ha egy szűrővizsgálat is várólistáról indul a magyar egészségügyben? Egyik szemünk sír, a másik nevet, amikor a központi szűrőprogramokról olvasunk. Egyfelől örülünk, hogy lehetőségünk lenne államilag finanszírozott rendszerben elvégeztetni bizonyos vizsgálatokat, másfelől kénytelenek vagyunk a magán egészségügyi ellátásokat választani, ha valóban be szeretnénk jutni a szűrésekre. Akinek viszont profi magán egészségbiztosítása van, annak nem várólistán keresztül vezet az útja a rendelőbe és nagyobb eséllyel mutat fityiszt a legsúlyosabb betegségeknek is.

Aki gyorsan ad, kétszer ad

Ez a logikája a magán egészségügyi biztosítások keretében végzett szűrővizsgálatoknak. A megelőzés első lépcsője a pontos és gyors állapotfelmérés, ami sok esetben végzetes bajokra világít rá. A magyar lakosság körében jelenleg 49,6%-on tarolnak a daganatos betegségek és 43%-unkat érintenek a keringési zavarok. Mindkét rizikófaktort jelentősen lehet csökkenteni, ha időben fény derül a veszélyeztetettségre. Viszont, ha egy vizsgálatra hónapokat kell várnunk, automatikusan kockáztatjuk a betegség előrehaladtát. A MediHelp egészségbiztosításokkal ez a kockázat a minimálisra csökken, hiszen csak rajtunk múlik, hogy elmegyünk-e szűrővizsgálatra – a biztosító megteremti a feltételeket.

Részletek hamarosan