Megdöbbentő léptékváltások a hazai egészségügyben

Blog | 2019

Az egyik oldalon az állami egészségügy, a szorító másik sarkában a magánkórházak. Mi pedig ott állunk döntésre kényszerítve, hiszen egy ideje már megszoktuk, nemcsak reális alternatíva a magán egészségügy, de szinte az egyetlen komolyan vehető lehetőségünk a gyógyulásra. Diagnosztika, járó- és fekvőbeteg ellátás terén egyaránt komoly hazai magánszereplőkre számíthatunk. Vidéken és a fővárosban egyaránt biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen ma már az ország minden területére jut egy-egy színvonalas magánegészségügyi centrum.

„A világegyetem tágul. Máshol tágul.”

Mucsi Zoltán és Pikali Gerda nem is sejthették, hogy a Montecarlo! (2004) 26. percében elhangzó párbeszéd mennyire passzol a mai magyar valóságra. Míg egyik oldalon kínkeservesen próbálják mérsékelni az állami egészségügy romlását, addig a másik oldalon a magánegészségügy öles lépésekkel halad az egyre korszerűbb megoldások és fejlesztések útján. Akinek van magánegészségbiztosítása, pontosan tudja, mit jelent várólista nélkül sorra kerülni egy laborvizsgálatra vagy műtétre. Aki pedig még nem tapasztalta, csak idő kérdése, mikor lesz elege az adófizetők pénzén fenntartott közegészségügy agóniájából.

Két év alatt 5 szintet estünk vissza

Az Eurostat felmérése szerint 2014-ben Magyarország a 4. helyen állt Európában a 100 ezer lakosra jutó kórházi ágyak rangsorában (698 ágy). Ez az adat két év alatt a 9. helyre romlott, ugyanis 2016-ra 62%-ra csökkent a kórházi ágyak száma (430 ágy). Mit kezdenénk a központi finanszírozásból haldokló egészségüggyel, ha nem lennének a magánklinikák?

Kétsebességes magyar találmány – mi az?

A hazai egészségügyről van szó, amint azt már megszokhattuk. A magán egészségügyi szektor közel 30%-kal nő évente. A másik oldal pedig végtelenített csúszdaként szintén tartja a trendet a leépülés szomorú útján. Egy 300 milliárd forint fölötti piacról beszélünk, amelynek 85%-a kisebb magánrendelők bevételeiből adódik össze, a legnagyobb 14 cég pedig kb. 50 milliárd forintnyi forgalommal listavezető. Ezek a számok évről-évre nőnek, tehát az olló egyre szélesebbre nyílik. Az átlagosan minimum 10%-os nyereséget termelő magánpraxisokhoz képest ugyanis a közegészségügy adófizetői oldalról még mindig csak pénznyelő automata.

Neked milyen a navigációs rendszered?

Ezen a meglehetősen tarka egészségügyi piacon nem könnyű eligazodni. Nem tölthetjük azzal az időnket, hogy laikusként megpróbáljuk megtalálni a legszínvonalasabb szolgáltatást, a számunkra optimális megoldást. Ahogy perre sem megyünk ügyvéd nélkül, ma már az orvosválasztásban és a szolgáltató megtalálásában is szükségünk van szakmai tanácsokra, támogatásra. A profi magán egészségbiztosítók pontosan ezt a „navigációs” szerepet vállalja, amikor partnerként segít eligazodni a hazai egészségügy útvesztőjében. A MediHelp International ráadásul széles körű nemzetközi tapasztalatokkal és komoly internacionális szolgáltatói háttérrel nyújt megbízható megoldást egészségügyi céljaink megvalósításához.

Részletek hamarosan