Mivel fordulunk magánorvoshoz?

Blog | 2019

Napjainkban csodaszámba megy, ha valakinek jó tapasztalatai vannak az állami egészségügyi ellátással kapcsolatban. Ha mindenképp meg akarnánk úszni a magánellátást, és noteszbe gyűjtenénk ezeket a jó tapasztalatokat, ahány szerv, az ország annyi szegletébe kellene utaznunk… A magánorvost épp azért választjuk egyre gyakrabban, mert ha az egészségünkről van szó, nem szeretjük a távolságot, a várakozást, a bizonytalanságot.

Hölgyek, biztonságban

A leggyakrabban igénybevett magánorvosi szolgáltatások közül egyértelműen a nőgyógyászat áll az első helyen – pedig, értelemszerűen a társadalomnak hozzávetőlegesen csak a fele veszi igénybe. Ez a „fél”, azaz női polgártársainknak azonban túl sok ijesztő, bosszantó élményük van az állami ellátásból. Félrediagnosztizált problémák, daganat, amelyet a sietségben nem vettek észre… Éppen elég ahhoz, hogy ne kockáztassunk ilyesmit a női szervezet legkényesebb részeit illetően. Ez a fontosság független attól, hogy egy nő szeretne-e gyermeket, ám ha tervezi az anyaságot, mindez hatványozódik. A fölösleges vágás, a szülészeti erőszak és a megalázó hálapénzrendszer elkerülésének fontossága miatt nem meglepő, hogy a pozitív teszt után SZTK-ban sorban állás helyett a magánorvost tárcsázzuk.

Ráharapunk az egészségre

Dobogós helyen áll a fogászat is, aminek szintén megvannak a maga sajátos okai. Ha személyes élményeimre gondolok, elég felidéznem a környéken csak „hentes”- ként ismert körzeti fogorvost, aki híresen kerülte az érzéstelenítő bármiféle használatát; vagy a remegő kezű iskolafogorvost, aki miatt egy nyarat szenvedtem végig, míg végre a család jól bevált magán fogorvosa cserélte ki a tömést, amit korszerűtlen anyagból, rosszul helyezett be. Mindenkinek vannak ilyen történetei – amikről különösen akkor nem akarunk hallani sem, ha szájsebészeti beavatkozás vagy más komolyabb kezelés előtt állunk. A magánorvos a fogászatban is egyet jelent a kevesebb fájdalommal és több odafigyeléssel.

Védelmet nyújt a magánorvos

A fontos védőoltások nagy része államilag elérhető és nem jár plusz költséggel, de a tudomány halad, és szeretnénk naprakészek lenni, hogy a család a lehető legtöbb betegségnek ellenálljon. Ha valaki egyszerűen egyben túl szeretne lenni ezeken az élményeken, vagy éppen egzotikus nyaralásra készül, amihez speciális védőoltásokra van szüksége, ritka esetben tölti az időt találgatással és váróteremben kötögetéssel egy állami rendelőben. Ahhoz is a magánorvost választjuk tehát, hogy minél kevesebbszer kelljen orvoshoz fordulnunk.

Költség-szűrés

Ezt bizonyítja a magánorvos által végzett szűrővizsgálatok, többlépéses szűrőcsomagok népszerűsége is. Egy ilyen vizsgálatsorozat az állami egészségügyben várakozásokkal együtt heteket, hónapokat is igénybe vehet, a magánszektorban azonban napok alatt megvan. Kérdés azonban, megéri-e mindez. A magánorvosi ellátást igénybe vevők között általában egyöntetű a vélemény, hogy megérte, az ellátás díja azonban így is borsos összeg, ne szépítsük. Az egészségünkön persze nem érdemes spórolni, de ez sokszor megnehezíti, hogy a testi jóllétünk fenntartásához szükséges életmódra is maradjon keret. Ha számít, hogy erre mennyit költünk, érdemes egy más konstrukción, például a magán egészségbiztosítás lehetőségén elgondolkodni.

Részletek hamarosan