Munkahelyi egészségbiztosítás – a cafeteria nagyágyúja

Blog | 2018

Magyarországon évek óta kettős biztosítási rendszer van, azaz bárki köthet magán egészségbiztosítást. Sőt, a cégek ezt a legértékesebb juttatásként alkalmazhatják dolgozóik lojalitásának növelésére, egészségének, munkaképességének megőrzésére. Tény, hogy az állami biztosítási rendszerből kilépni nem tudunk, de az állam igyekszik az öngondoskodást támogatni az egészségügy terén is. A munkáltatóknak nyújtott adómentességgel a munkavállalók és a munkáltatók közös érdekét segít megvalósítani.

Gondoskodom, tehát vagyok (sic!)

A cég tehát úgy tud egy nagyértékű szolgáltatást nyújtani a dolgozóinak, hogy ez közben nem jelent számára adóterhet. A munkatársak pedig nagyra fogják értékelni azt a gondoskodást, amelyet egyébként az adózott jövedelmükből kell finanszírozniuk, amint nem az állami kereteken belül keresnek fel egy-egy szakrendelést. Azt is megtapasztalhatják, milyen a magán egészségügy kényelme, gyorsasága, milyenek az ellátás körülményei. A havonta erre fordítható összeg a mindenkori minimálbér 30 %-ig terjedhet.

Egészségbiztosítás kisvállalkozásoknak is

Bár az adómentességen felül a jelentősebb díjkedvezményeket leginkább a nagy cégek tudják kihasználni, a kisebbek is jó, ha átgondolják a dolgozóknak nyújtott magán egészségbiztosítás előnyeit. Az a munkaerőpiaci tendencia, amely hazánkat számos szakterületen sújtja, különösen nagy kockázatot jelent egy kisebb létszámú vállalkozásnál.

A munkaerő megtartásnak tehát a korrekt fizetésen túl most már kiemelkedő eleme lehet a magán egészségbiztosítás. Egy jobb ajánlat miatt távozó munkatárs fennakadást okozhat a cégnél, mert az új kolléga megtalálása időbe telik, a kiesés, majd a betanítás pedig extra terheket ró a cégre és a többi dolgozóra, főleg mivel a munkakörök általában sokkal komplexebbek a kisebb vállalkozásoknál. Tehát egy jó munkatárs érték, az értékeinkre pedig vigyázunk. Felmérések eredménye szerint az egyik legfőbbnek az egészséget tartjuk, a magán egészségbiztosítás pedig ennek megtartásához egy kiváló lehetőség.

Részletek hamarosan