Szezont a fazonnal – rázva vagy keverve?

Blog | 2018

Mi a különbség a rázott és a kevert Vodka-Martini között? James Bondot kéne elővenni a hiteles válaszért, számunkra viszont sokkal fontosabb, hogy a szezont a fazonnal se rázva, se keverve ne próbáljuk összevegyíteni – különösen, ha egészségpénztárakról és egészségbiztosításokról van szó. Ebből ugyanis sosem lesz élvezhető Vodka-Martini: se rázva, se keverve. Cserébe valódi másnaposságot okozhat a fatális tévedés.

Melyek a legveszélyesebb szakmák?

Végletekig leegyszerűsítve így néz ki az egészségpénztár és az egészségbiztosítás közötti különbség: az egyikben csak a saját pénzemet költhetem el, a másikban a biztosító zsebéből is gazdálkodom. Különben, az elnevezéshez nem is kell fogalommagyarázat: az egyik pénztár, a másik biztosítás. A pénztárba befizetünk és annyit fizethetnek ki nekünk, amennyit beletettünk, a másikban egészségügyi káresemények rendezésének biztosítékát vásároljuk meg. Vagyis: a biztosító többet is kifizet, mint amennyit mi magunk beleadunk, hiszen erre szerződik.

Rokonok: az autópálya és az egészségbiztosítás

Nem, nem a Vodka-Martini hatására vontunk párhuzamot. Ami a két jelenséget szorosan összeköti, az a biztonság érzése: egyik sem működik ugyanis az őket „használók” biztonságérzete nélkül. Ráadásul az autópálya akkor képes fokozott biztonságot nyújtani, ha több sávos – akárcsak az egészségbiztosítás. Az egészségpénztárakkal ellentétben ugyanis az egészségbiztosítások sokkal szélesebb spektrumú felhasználhatóságot nyújtanak, ezáltal természetesen hatékonyabban támogatnak egészségcéljaink elérésében.

Hogyan működik az egészségpénztár?

Klasszikus bankszámlát képzeljünk el, amelyre átutalunk egy éves összeget, jár hozzá egy kártya, majd ezzel tudunk az orvosnál vagy a gyógyszertárban fizetni, a keret erejéig. Az egészségpénztári keret után a következő évben 20%-os SZJA jóváírást lehet igénybe venni, amit a számlán írnak jóvá és ugyanúgy elkölthető, mint a saját pénzünk. Nyilván az egészségpénztári számlának is ugyanúgy van költsége, mint a banki folyószámlának – többek között ez alapján szoktak válogatni az ügyfelek a piacon lévő egészségpénztári ajánlatok közül.

Hogyan működik az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosító éves díj ellenében hozzáférhető szolgáltatási csomagokban gondolkodik. Éves vagy negyedéves fizetési ütemezéssel lehet jogot váltani valamelyik konstrukcióra, ami azt jelenti, hogy a bekövetkező megbetegedések kezelésének költségeit a biztosítási összeg erejéig a biztosító fedezi. A MediHelp például komoly nemzetközi szolgáltatói háttérrel garantálja a Magyarországon nem elérhető vagy várólistás beavatkozások finanszírozását is. A szerződő félnek csak annyi dolga van, hogy orvost válasszon vagy segítséget kérjen a biztosítótól.

Tiszta vizet a pohárba!

Mi történik, ha keverjük a fogalmakat? Például olyasmit várunk az egészségpénztártól, amire sosem lesz képes és emiatt majd a biztosítót szidjuk. Nem szép dolog félrevezetni… önmagunkat, hiszen éles helyzetben nagy árat fizethetünk érte. Az egészségpénztári kártyával például nem biztos, hogy kiegyenlíthetjük egy életmentő műtét számláját.

Részletek hamarosan