Szolgáltatást vagy szolgáltatót válasszak?

Blog | 2019

Egyetlen egészségügyi szolgáltató sem képes az összes ellátást biztosítani. Ez ténykérdés, nem holmi divatos rendszerkritika. Nekünk nem is szolgáltatóra van szükségünk betegség esetén, hanem magára a szolgáltatásra, viszont honnan tudjuk, mikor érdemes szolgáltató alapján dönteni és milyen esetben elegendő pusztán a szolgáltatásra figyelni? Pár referencia alapján nem biztos, hogy jól választunk, inkább kérdezzünk egy profi egészségbiztosítót!

Egyoldalú tapasztalat

Szerencsés esetben kevés személyes tapasztalattal rendelkezünk az egészségügyi szolgáltatók színvonalával kapcsolatban. Évente átlagosan minimum 4-5 alkalommal szorulunk kisebb-nagyobb mértékben orvosi ellátásra, a krónikus betegségeket kivéve. Így aztán néhány orvost és pár labort ismerünk ugyan, de nem biztos, hogy van összehasonlítási alapunk. Ez egészen addig nem is okoz túl sok gondot, amíg nem kerülünk várólistára, vagy nyugdíjba nem megy a kedvenc dokink. A legváratlanabb pillanatokban kerülhetünk a legnehezebb helyzetbe.

Az egészségbiztosító minőség alapján válogat

Amiért nem kérdés, kire érdemes hallgatni minőség dolgában, az konkrétan a versenyszellemben érhető tetten. A profi egészségbiztosító csak úgy képes minőséget nyújtani, ha a legjobb szolgáltatókkal dolgozik, tehát felfoghatjuk úgy is, hogy megspórolja nekünk a „felvételiztetés” fáradságát. Kiválasztja a kiválókat a legjobbak közül, így portfólióját eleve a legmegbízhatóbb egészségügyi szolgáltatókra alapozza. Erre a minőségi szelekcióra mi magunk aligha vagyunk képesek, különösen, ha a külföldi szolgáltatókat is figyelembe vesszük.

Magas minőséget, kevés kompromisszummal

A lényeg, hogy bizonyos színvonal alá a legkisebb beavatkozásoknál se menjünk! Vérvizsgálat, CT, ultrahang – rutin-eljárások, viszont ezektől függ a további kezelés. Egészségügyi kérdésekben ne kössünk minőségi kompromisszumot! Legyünk igényesek a legapróbb részletekig, hiszen még a bánásmód is befolyásolja a vizsgálati eredményeket. Nem mindegy, hogy órákig várakozunk laborvizsgálat előtt, vagy gyorsan túl vagyunk rajta, esetleg el is magyarázzák a kapott értékeket. A magán egészségbiztosítással rendelkezők számára ez már nyilvánvaló, hiszen nem kell minőségi kompromisszumokat kötniük az orvosi ellátás színvonalában.

Tanácsadónk a legerősebb referencia

A puding próbája az evés, vagyis csak úgy győződhetünk meg egy szolgáltató működéséről, ha kipróbáljuk. Mivel egészségügyi témában nincs időnk és főleg kockázatos hosszasan kísérletezni, alapvetően egy jó tanácsadóra van szükségünk, aki megspórolja számunkra a találgatás és összehasonlítás „költségeit”. A MediHelp például folyamatosan bővülő szolgáltatói háttérrel dolgozik, így igencsak erős referenciákkal biztosítja a portfóliójában szereplő csomagok tartalmát.

Részletek hamarosan