Magán egészségbiztosítás nélkül két szék között a pad alá eshetnek a külföldön élő magyarok

Archivum | 2015

Ha itthon fizetnek járulékot, de nem itt élnek – amellett, hogy szabálytalanságot követnek el –, csupán sürgősségi ellátásra lesznek jogosultak külföldön a magyar munkavállalók. Így az alapvizsgálatokra, szűrővizsgálatokra, vagy bármilyen orvosi ellátás igénybevételére kénytelenek hazautazni. A statisztikák azt mutatják, hogy mégis ez lehet a jellemző forgatókönyv, a Foglaljorovost.hu adatai szerint például a nagyobb iskolai szünetek idején és karácsony előtt kiugróan megnő a magánorvosi szolgáltatásokat igénybevevők száma Magyarországon.

Ha azt a lehetőséget választják, hogy átmenetileg sehol nem fizetnek járulékot, akkor azontúl, hogy nem kapnak ellátást, visszatértük után a NAV még 5 éven át visszamenőleg követelheti a be nem fizetett járulékokat.

A legjobban természetesen azok járnak, akik a fogadó országban fizetnek társadalombiztosítást. Ehhez legális munkahely és olyan minőségű állami ellátás kell, ami minden tekintetben kiszolgálja az igényeket. Sajnos azonban egyre több országról mondható el, hogy a közegészségügy színvonala nem teljesen kielégítő, a magánorvosi szolgáltatások pedig Nyugat-Európában nagyon drágák. Például Nagy-Britanniában egy térdprotézis-műtét körülbelül 5 millió forintba kerül (11 500 font), egy csípőprotézis-műtét 3,5 – 5,2 millió forintba (8 200-12 000 font). Egy CT-vizsgálat ára 600 font, vagyis mintegy 250 ezer forint.

Mindhárom esetben biztonságos megoldás lehet a magán egészségbiztosítás, ami az állandó lakhely hollététől függetlenül egész Európában kínál teljeskörű egészségügyi ellátást. Részben azért is jó megoldás a teljeskörű biztosítás, mert míg külföldön a magánszektorban nagyon magasak a fizetendő díjak egy-egy vizsgálatért, kezelésért, addig a biztosítás már havi 20-25 ezer forinttól elérhető.

A legfrissebb adatok szerint körülbelül 600 ezer ember ment külföldre az elmúlt években, ebből 300 ezer magyar kivándorló él Nagy-Britanniában, 100 ezer Németországban, 50 ezer Ausztriában, míg a többiek egyéb, döntően európai országokban, illetve az Egyesült Államokban. Hivatalos adatok szerint 2012-ben 21 760, 2013-ban pedig 26 770 magyar állampolgár kért társadalombiztosítási számot Nagy-Britanniában. A többiek, ha például munkahelyi baleset éri őket vagy tartósan megbetegszenek, haza kell jöjjenek.

Ha valaki egy meghatározott időre külföldre megy, vagy már ott van, de még nincs állása, akkor a magyar szabályozás szerint itthon továbbra is fizetnie kell a társadalombiztosítást. A jogszabály kimondja azt is, ha valaki kitelepült, itthon már nem fizetheti a tb-t, a kiköltözés után 15 nappal ki kell jelentkeznie az Országos Egészségbiztosítási Pénztár rendszeréből, és csak a fogadó országban fizetheti tovább a járulékokat. Aki viszont korábban kijelentkezett az OEP rendszeréből, de később mégis visszaköltözik, arra a továbbiakban Magyarországon is külföldiként tekintenek, így ha nem talál azonnal bejelentett munkát, egy évig a minimálbér 50 százalékát kell fizetnie az állami egészségügyi ellátásért, és csak az egy év letelte után fizetheti a szokásos havi 6660 forintot.

A külföldre távozók többsége még az indulás előtt ki szokta váltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, ami 36 hónapig érvényes az EU-n belül, ahol a magyar TB terhére lehet orvosi ellátást igénybe venni. Ez a lehetőség azonban hivatalosan csak a turisták számára jár, akik külföldre költöznek, azok számára érvényét veszti a kártya.
• Ha a kártyabirtokos magyarországi egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsága az érvényességi idő alatt (pl. külföldre költözés miatt) megszűnik, a Kártyát vissza kell szolgáltatnia az azt kiállító kormányhivatalnak. A jogosultság nélkül egy másik tagállamban igénybe vett egészségügyi szolgáltatások költségeit a szolgáltatás igénybevevőjétől visszakövetelhetik.
• Az igényléséhez Magyarországon számos dokumentumot be kell nyújtani, így igazolni kell, hogy az illető nem tartozik tb-vel, van magyarországi állandó lakcíme, lakcímkártyája, TAJ-száma, munkáltatói igazolása, hogy itthon foglalkoztatják, vagy igazolás hogy nyugdíjas vagy GYES-en van. A munkanélkülieknek a Munkaügyi Központ által kiállított igazolásra van szüksége. Aki semmilyen ellátásra nem jogosult, annak a járulékfizetésről kell igazolást kérnie.
• Aki külföldön dolgozik és fizet társadalombiztosítást, de hazajön, az a kint kiállított Egészségbiztosítási Kártyával mehet itt orvoshoz, de ez sem egyszerű – például Nagy-Britanniában, Írországban és Oroszországban nem is állítanak ki a kártya igényléséhez szükséges igazolást.

Érdemes ugyanakkor a magán egészségbiztosításban gondolkodnia az itthon maradóknak is, hiszen a drámaian öregedő lakosságot lassan nem bírja ellátni az állami egészségügy.

Orvoshiány, egyre hosszabb várólisták, esetenként vállalhatatlan munka- és ellátási körülmények – sokak szerint leginkább ez jellemzi a hazai egészségügyet. Beszédes adat, hogy a nagyobb magánszolgáltatók évről évre folyamatos – akár évi 15-20 százalékos – forgalomnövekedésről számolnak be Magyarországon. Már a középrétegek bizalma is megingott: a nagyvárosi középosztálybeliek 59%-a is magánszolgáltatóhoz fordul, ha orvosra van szüksége – publikálta a Szinapszis Kft. idén tavasszal. A GKI Gazdaságkutató által készített 2014-es reprezentatív felmérés szerint pedig a 18 és 60 év közöttieknek csupán a negyede elégedett az állami egészségüggyel, ami a fő oka lehet, hogy a megkérdezettek mintegy fele kész lenne fizetni a magánellátásért a társadalombiztosító által finanszírozott helyett.

Egy átlagos magyar munkavállaló az évi 12 hónapból 1 hónapot tölt betegszabadságon, Magyarországon az EU átlag duplája a megbetegedések aránya. A társadalom öregszik, 2020-ra a magyar lakosság 50%-a lesz 60 év feletti. És bár a modern orvosi technológia beruházási igénye egyre nő, a magyar kormány által egészségügyre fordított egy főre jutó kiadása harmada a németországinak.

„Aki nálunk szerződést köt, 190 ország 200 000 orvosánál vehet igénybe egészségügyi ellátást. Ráadásul ügyfeleink itthon köthetik meg a szerződést, és az ügyintézés nyelve is magyar, bármelyik országban kerül is sor az orvosi ellátásra" – mondta el Kovács András, a MediHelp üzletfejlesztési igazgatója.

Magyarországon a publikált piaci becslések szerint az egészségügyi szolgáltatásokra fordított magánkiadások elérik a 30-50 milliárd forintot. A hazai betegségbiztosítási piac bevétele 2014 a MABISZ adatai szerint 7,6 milliárd forintot tett ki és 30 ezer szerződést tartottak nyilván.

Hasonló cikkek

29 Apr

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók fele elsősorban azért döntött már, vagy döntene magán egészségbiztosítás mellett, mert elégedetlen az állami egészségügyi ellátással.
A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint...

Archivum | 2016

29 Mar

A felmérésben részt vevő 1700 felnőtt internetező válaszai alapján felállított egészségbiztosítási szolgáltatások fontossági sorrendjében az első három helyen állnak a diagnosztikai vizsgálatok, valamint a szűrésekre és balesetekre...

Archivum | 2016

18 Feb

Már jó ideje foglalkoztatja a tudósokat, hogy mennyire befolyásolja a mentális egészséget az étrendünk. A Navarrai Egyetem 15 093 emberrel végzett vizsgálatból kiderül: az, hogy mit fogyasztunk, hatással lehet arra hogyan érezzük magunkat,...

Archivum | 2016

15 Dec

Október elején publikálta az American Cancer Society (Amerikai Ráktársaság) azokat a kutatási eredményeket, amik szerint már akár napi egy óra séta csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A diagnózis felállítása után és a...

Archivum | 2015

20 Nov

A mintegy 33 milliárd forint értékű magyar személybiztosítási piacon belül a magán egészségbiztosítási piac ugyan még csak 23 százalékot tesz ki, de a nyugat-európai, illetve fejlett világbeli tapasztalatokat figyelembe véve, jelentős...

Archivum | 2015

05 Nov

A 90-150 ezer forint egy főre eső nettó jövedelemmel rendelkező aktív munkavállalók és családjuk többsége magánszolgáltatókat részesíti előnyben, ha betegség miatt orvoshoz kell fordulnia - írja a MediHelp. Tavaly mindössze 11...

Archivum | 2015

03 Nov

Táplálkozási szakértők eddig is számos alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes élelmiszerek, így például az édesített üdítőitalok jelentős veszélyt jelenthetnek egészségünkre. A szakértői véleményeket többnyire...

Archivum | 2015

02 Nov

Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, 27 ember meghalt, és csaknem kétszáz megsérült. A túlélők közt van egy magyar lány is. A tüzet pirotechnikai eszközök okozták. A román államfő háromnapos nemzeti...

Archivum | 2015

20 Oct

Az orvostudomány fejlődése két szempontból is izgalmas terület. A technikai újdonságok, az eddig csak a sci-fi filmekben látott megoldások kielégítik kíváncsiságunkat és szórakoztatnak. Másrészt számos olyan innovatív alkalmazás és...

Archivum | 2015

15 Oct

A hazai betegségbiztosítási piac bevétele 2014 a MABISZ adatai szerint 7,6 milliárd forintot tett ki és 30 ezer szerződést tartottak nyilván. A GKI Gazdaságkutató által készített 2014-es reprezentatív felmérés szerint a 18 és 60 év...

Archivum | 2015

Részletek hamarosan