Mire jó a nemzetközi egészségbiztosítás? - A MediHelp International 1999 óta szolgáltat a régióban

Archivum | 2015

A hazai betegségbiztosítási piac bevétele 2014 a MABISZ adatai szerint 7,6 milliárd forintot tett ki és 30 ezer szerződést tartottak nyilván.
A GKI Gazdaságkutató által készített 2014-es reprezentatív felmérés szerint a 18 és 60 év közöttieknek csupán a negyede elégedett az állami egészségüggyel, ami a fő oka lehet, hogy a megkérdezettek mintegy fele kész lenne fizetni a magánellátásért a társadalombiztosító által finanszírozott helyett. Közülük 27 százalék azért tenné ezt, mert jobbnak látja a magánellátás minőségét.
A statisztikák szerint 600 ezer magyar dolgozik külföldön, ebből a Foglaljorvost.hu tapasztalatai alapján több tízezren járnak haza elintézni orvosi vizsgálataikat.

A MediHelp International 1999 óta van jelen a régióban, és mára az egészségbiztosítás és az egészségügyi segítségnyújtás területén a piac vezető szereplőjévé vált. Jelenleg Magyarországon kívül Romániában és Bulgáriában is rendelkezik irodával a régióban. Partnere a szintén nagy múlttal és hatalmas kórházi és klinikai hálózattal rendelkedő brit BuPa International, a világ egyik legjelentősebb egészségbiztosítási vállalata és a Lamp angol egészségbiztosító szintén több mint 10 éves tapasztalattal. A cég több mint 7500 független kórházból és klinikából álló hálózattal áll kapcsolatban, így több mint 200 ezer orvoshoz tudnak közvetlen elérhetőséget biztosítani világszerte, 190 országban. Bármikor elérhető szakorvosi konzultáció, azonnali ambuláns ellátás, műtétek várólista nélkül magánkórházakban, színvonalas környezetben, bárhol Európában. Ezt jelenti a nemzetközi egészségbiztosítás, és ezt kínálja a MediHelp International, amely már 16 éve szolgáltat a régióban.

Mit tartalmaz a szolgáltatás?

A szolgáltatással évi 800-2500 euróért (évi 240-750 ezer, havi 20-63 ezer forintért) cserébe a tartózkodási hely, életstílus és elvárások figyelembevételével segíti az emberek mielőbbi gyógyulását úgy, hogy még a kiválasztott kórházban is helyettünk intézik az időpontfoglalást. Az elsősorban az életkortól függő éves díjat a kor előrehaladtával 5 évenkénti sávos bontásban állapítják meg.

A díjért cserébe itthon és külföldön is azonnal hozzájuthatunk a szerződött és nem szerződött magánkórházak ambuláns ellátásához éppúgy, mint az előre tervezhető műtétek és kezelések programozott végrehajtásához, szakrendelők szolgáltatásaihoz. Négy dolgot biztosan kap, aki Medihelp biztosítással rendelkezik:
1. teljeskörű kórházi ellátást,
2. teljeskörű ambuláns ellátást bármelyik orvosnál, minimum Európai lefedettséggel, ami az egész világra kiterjeszthető,
3. orvosi, gyermekorvosi nővéri ügyeleti szolgáltatást Budapesten és 25 km-es körzetében,
4. valamint légimentést.

Háromféle biztosítási csomag közül lehet választani, emellett külön baleseti biztosítás is köthető. Ennek megfelelően a szerződött fél betegségtípusának megfelelően is előre kiválasztható csomag. Így igény szerint többek között elvégeztethető bárhol a világon:
• bármilyen szűrővizsgálat
• teljeskörű rákkezelés
• szülés levezetése
• bármilyen helyreállító műtét
• hospice szolgáltatás
• fogászati kezelés
• pszichiátriai kezelés
• védőoltások beadása
• szervátültetés.

Mindez az igény jelzése után a lehető legrövidebb időn belül az ügyfél által választott országban.

Hogyan működik a szolgáltatás?

A magyar piacon a MediHelp International szolgáltatásában egyedülálló a külföldi gyógykezelési lehetőség magyar nyelvű ügyféltámogatással. A szerződött fél anyanyelvén, a hazai ügyfélközponttal tartja a kapcsolatot, miközben a partnerhálózat bármely országban található szolgáltatását választhatja tetszés szerint.

Kiknek ajánlott ezt a szolgáltatást választani?

Az egyéni igény szerint kialakított biztosítási csomag révén mindenki megtalálja a neki legkedvezőbb szolgáltatást, bármely életszakaszban:
családtervezés előtt, ha biztosak szeretnénk abban lenni, hogy az általunk választott módszerrel, barátságos környezetben hozhatjuk világra a babánkat
• ha gyermekünk van, mert a hazai ellátási rendszerben a szülők számára gyakran kínzó kivárni a több hónapos várólistát egy-egy szakorvosi vizsgálatra
• ha nem szeretnénk, hogy anyagi nehézségeink támadjanak amiatt, mert a családfő hosszú időre kiesik a munkából, amíg orvostól orvosig járva próbálják felállítani a diagnózist
menedzserek és felsővezetők számára, akik nem tudnak elég időt szánni arra, hogy időpontot egyeztessenek, kivárják a sorukat a váróteremben, kivárják a műtéti várólistát, majd lábadozzanak a kórházban, hiszen cégük szempontjából az ő kiesésük a munkából jelentős anyagi veszteséggel járna
nyugdíjas korban, hiszen egyre hosszabb ideig élünk, kitolódik az aktív, munkával töltött időszak, amikor szükségünk van egészségünk megőrzésére, miközben számos betegség ebben az életkorban jelenik meg tömegesen (időskori cukorbetegség, csontritkulás, ízületi kopások, reuma vagy a szívbetegségek)
• ha előre gondoskodva meg szeretnénk határozni, életünk vége felé milyen hospice szolgáltatást szeretnénk, vagy idős családtagjaink számára szeretnénk biztosítani, hogy méltó módon fejezhessék be életüket

Mik a szolgáltatás fő előnyei?
• Nincs hosszas várólista: pl. ma Magyarországon egy csípőprotézis-műtétre régiótól függően akár két és fél-három évet is kell várni, de az átlagos várakozási idő is egy év. Van több olyan kórház, ahol közel ötszázan várnak ilyen műtétre. Az európai standard fél év. Jelenleg egy mandulaműtétre országosan 30-50 nap az átlagos várakozási idő, egy laparoszkópos epekőműtétre 1-2 hónap. A legtöbben szürkehályog-műtétre várnak, több mint 25 ezren, itt 5 hónap az átlagos várakozási idő.
Szabad orvos- és kórházválasztást tesz lehetővé: a magyar egészségügyi rendszerben évek óta vitatott a gyakorlat, mely szerint korlátozzák, hány órát dolgozhat egy orvos a héten (ez például a szülészorvosok szabad választását korlátozza, a kismamának az épp ügyeletben lévő orvosnál kell szülnie), illetve régiónként meghatározzák, mely kórházakba adhat beutalót a háziorvos.

Magán egészségügyi szolgáltatók itthon és külföldön
• Az állami egészségüggyel szembeni bizonytalanság, a magánszolgáltatások árainak kedvező alakulása, valamint az egészségtudatos magatartás térhódításának következtében a magánpáciensek és a vállalatok részéről egyaránt növekvő kereslet mutatkozik a magánegészségügyi szolgáltatások iránt.
• A Róbert Károly Magánkórház & Róbert Rendelőintézet és a Szinapszis Kft. reprezentatív mintán végzett idén májusi kutatása szerint a megkérdezettek (58%) szerint kívánatos lenne, ha a magán-egészségügyi szolgáltatásokra fordított összegek egy részét adójóváírásként vagy járulékkedvezményként visszaigényelhetné, a járulékfizetők további 42%-a pedig azt szeretné, ha az OEP eljuttatná a magánszolgáltatókhoz az állami kasszába általuk befizetett összeget, amennyiben magánellátást vesznek igénybe, és páciensként csak az e feletti részt kellene kifizetniük.
• Egész Európában nő a magán egészségügyi szolgáltatások súlya, ezt jól mutatja például a magán kórházi ágyszámok növekedésének aránya az összes ágyszámhoz képest (2006-ban 21% volt). A legmagasabb az arány Hollandiában, ahol a kórházi ágyak 90%-a magánkézben van. Németországban 45%-os az arány. Közép-Kelet-Európában ez a szám sokkal alacsonyabb, Magyarországon, Romániában és a környező országokban 5-6%, a legmagasabb Csehországban, ahol a kórházi ágyak 18%-a van magánkézben (2008-as adatok). A magánszektor a fogászat, pszichoterápia, fizikoterápia és az idősek krónikus ellátása terén a legerősebb.

Várható egészséges élettartam
• Születéskor várható élettartam 73,3 év, szemben az OECD országokban megfigyelt 79 évvel.
• Az egészségügyi helyzet befolyásolja az ország gazdasági-társadalmi helyzetét is. Ha figyelembe vesszük a várható élettartam mellett az ország vásárlóerejét és a bruttó hazai terméket (GDP), akkor Magyarország három évvel van lemaradva a várható élettartam tekintetében attól a várható kortól, amit a gazdasági-társadalmi mutatók alapján elérhetne.
• Magyarország átlagosan három évvel van elmaradva az egészségben töltött éveket illetően is. Vagyis hiába él egy magyar és egy német ember is 73 évig, az egészségügyi ellátás – a hangsúlyosabb prevenció, színvonalasabb és gyorsabb ellátás – következtében egy német három évvel többet él egészségesen.

Szűrővizsgálatok
• Az ÁNTSZ szerint magyar népesség egészségi állapota katasztrofálisan rossz. A halálozás mértékét mutató számok olyan magasak, hogy Magyarország világviszonylatban „dobogós helyen” áll. A halálokok között a szív- és érbetegségek állnak első helyen az összes halálozás mintegy felét okozva. A halálozás negyedéért a daganatos betegségek felelősek. A betegség miatt elvesztett életévek számát tekintve azonban ez az arány megfordul: a daganatos betegségek miatt elvesztett életévek száma mintegy kétszeresen meghaladja a szív-és érrendszeri betegségek miatt elveszett életéveket, mert a rák fiatalabb életkorban „öl”. Az orvostudomány mai állása szerint, a betegségteher mérséklésére hosszú távon a betegségmegelőzés, a halálozás mérséklésére közép- és rövidtávon a szűrővizsgálat a legígéretesebb stratégia.
• Az elkerülhető halálokok körébe tartoznak azok a daganatos betegségek, amelyek korai, még tünetmentes állapotban szűrővizsgálattal felismerhetőek, mert ezek idejében elkezdett kezelésével még teljes gyógyulás érhető el. Az ÁNTSZ szerint, ha Magyarországon a lakosság legalább 70%-a részt venne az egészségügyi ellátórendszer által felkínált szűrővizsgálatokon, a szervezett szűrés bevezetését követő 5-7 éven belül évente mintegy 1 500-2 000 személy idő előtti halálozása elkerülhető lenne.

Daganatos megbetegedések
• Az OECD tavalyi riportja szerint a tagállamai között Magyarországon a legmagasabb a rákbetegek halálozási aránya. Míg nálunk 100 ezer lakosra számítva 405 férfi és 219 nő hal meg évente a rák miatt, addig ez a szám Lengyelországban 336 és 178, Ausztriában pedig 262 és 163.
• Magyarországon évente 60-70 ezer új beteget diagnosztizálnak, ami szintén kiugróan magas adat a többi országhoz képest. A betegeknek közel a fele meghal, szakemberek szerint ráadásul legtöbben az ellátórendszer kapujában „esnek” el, ugyanis hónapok telhetnek el a panaszok megjelenése és a diagnosztizálás között, így sokszor mire a beteg „bekerül” a rendszerbe, már nem lehet rajta segíteni. A kapacitások végesek, így néha a már diagnosztizált betegek sem kapják meg a megfelelő ellátást, nem beszélve arról, hogy a számos újgenerációs gyógyszert nem finanszíroz a társadalombiztosító. (forrás: HVG)

Hasonló cikkek

29 Apr

A felmérésből kiderült, hogy a válaszadók fele elsősorban azért döntött már, vagy döntene magán egészségbiztosítás mellett, mert elégedetlen az állami egészségügyi ellátással.
A Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint...

Archivum | 2016

29 Mar

A felmérésben részt vevő 1700 felnőtt internetező válaszai alapján felállított egészségbiztosítási szolgáltatások fontossági sorrendjében az első három helyen állnak a diagnosztikai vizsgálatok, valamint a szűrésekre és balesetekre...

Archivum | 2016

18 Feb

Már jó ideje foglalkoztatja a tudósokat, hogy mennyire befolyásolja a mentális egészséget az étrendünk. A Navarrai Egyetem 15 093 emberrel végzett vizsgálatból kiderül: az, hogy mit fogyasztunk, hatással lehet arra hogyan érezzük magunkat,...

Archivum | 2016

15 Dec

Október elején publikálta az American Cancer Society (Amerikai Ráktársaság) azokat a kutatási eredményeket, amik szerint már akár napi egy óra séta csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. A diagnózis felállítása után és a...

Archivum | 2015

20 Nov

A mintegy 33 milliárd forint értékű magyar személybiztosítási piacon belül a magán egészségbiztosítási piac ugyan még csak 23 százalékot tesz ki, de a nyugat-európai, illetve fejlett világbeli tapasztalatokat figyelembe véve, jelentős...

Archivum | 2015

05 Nov

A 90-150 ezer forint egy főre eső nettó jövedelemmel rendelkező aktív munkavállalók és családjuk többsége magánszolgáltatókat részesíti előnyben, ha betegség miatt orvoshoz kell fordulnia - írja a MediHelp. Tavaly mindössze 11...

Archivum | 2015

03 Nov

Táplálkozási szakértők eddig is számos alkalommal hívták fel a figyelmet arra, hogy egyes élelmiszerek, így például az édesített üdítőitalok jelentős veszélyt jelenthetnek egészségünkre. A szakértői véleményeket többnyire...

Archivum | 2015

02 Nov

Tűzvész pusztított egy bukaresti belvárosi klubban péntek éjjel, 27 ember meghalt, és csaknem kétszáz megsérült. A túlélők közt van egy magyar lány is. A tüzet pirotechnikai eszközök okozták. A román államfő háromnapos nemzeti...

Archivum | 2015

21 Oct

Ha itthon fizetnek járulékot, de nem itt élnek – amellett, hogy szabálytalanságot követnek el –, csupán sürgősségi ellátásra lesznek jogosultak külföldön a magyar munkavállalók. Így az alapvizsgálatokra, szűrővizsgálatokra, vagy...

Archivum | 2015

20 Oct

Az orvostudomány fejlődése két szempontból is izgalmas terület. A technikai újdonságok, az eddig csak a sci-fi filmekben látott megoldások kielégítik kíváncsiságunkat és szórakoztatnak. Másrészt számos olyan innovatív alkalmazás és...

Archivum | 2015

Részletek hamarosan